etusivu toimitus yhteys

15. maaliskuuta 2013

Tiina Raevaara


Tummahiuksinen nainen seisoo lavan edessä odottaen lukiolaisten istuutuvan paikoilleen. Naisen takana olevalle lavalle on nostettu esille hänen omaa tuotantoaan ensimmäisestä scifi-romaanista lukemaani Kalasääsket -novelliin. Kirjailija esittäytyy Tiina Raevaaraksi, ja jatkaa rennosti valittamalla flunssaansa. Saamme luvan huomauttaa, jollei hänen äänensä kanna tarpeeksi kuuluvasti, tai nukkua jollemme jaksa kuunnella. Tunnelma on rento, ja sekä yleisö että kirjailija itse naurahtavat.
       Koitan eturivissä istuessani saada aikaiseksi muistiinpanoja samalla, kun Raevaara kertoo tarinoidensa usein alkavan mieleen tulevasta kuvasta, ja kokeneensa "valaistushetken" ymmärtäessään, että voi kirjoittaa mistä tahansa. Kirjailija esittelee teoksensa, niiden alkuperää ja erilaisuutta sekä samanlaisuutta toisiinsa nähden. Lopuksi hän saa lukiomme abeja uskaltautumaan kommentoimaan ja kyselemään askarruttaviksi jääneitä aiheita. Penkkirivien tyhjennyttyä ablodien jälkeen tapaan kirjailijan haastattelun merkeissä.

Miksi kirjoitat?
Kirjoittamisen halu liittyy lukemisen paljouteen ja haluun itsekin kirjoittaa. Tietty taiteellisuus ja mahdollisuus, että voi kirjoittaa. Se tuo hienon mielen.

Missä kirjoitat mieluiten?
Sängyllä läppäri sylissä, koira jaloissa. Jos tuntuu, ettei saa tehtyä, kahvila on hyvä paikka. Pienten lasten äitinä olen kirjoittant myös jopa Hoplopissa, autossa ja junassa.

Mikä inspiroi sinua kirjoittamiseen?
Mikä tahansa. Esimerkiksi biisin tunnelma ja halu siirtää se tekstiksi, elokuvakohtaukset tai uutiset.

Mikä motivoi sinua kirjoittamiseen?
Siitä vaan kuitenkin tykkää. Valmiiksi saaminen, pieni kunnianhimo ja mahdollisuus tuottaa muille koettavaa. Kirjoittaminen on kuin elämäntapa.

Mikä on parasta vapaan kirjoittajan työssä?
Kun omasta mielestään onnistuu, kehut, tykkääminen ja vaikuttaminen lukijoihin.

Kirjoitatko yleensä niin, että annat ajatusten virrata ja, kun siltä tuntuu? Vai deadlinen puitteissa?
Yleensä joku deadline pakko olla, kun ammatikseen kirjoittaa.

Kumpi on helpompaa/mieluisampaa kauno- vai tiedekirjallisuus?
Tietokirjallisuus on helpompaa oikeastaan, sillä silloin on pohjaa valmiina ja faktaa, mihin tukeutua. Kaunokirjallisuus on itselle tärkeämpää.

Oliko kirjailijan ura lapsuuden haave?
Vilahti mielessä. Halusin kyllä olla eläinlääkäri tai astronautti.

Mitä vinkkejä antaisit nuorelle kirjailijalle?
Pysyy haaveessa ja mahdollisimman paljon kirjoittamista, jotta siitä tulee rutiinia. Kirjoittaa vaikka on vaikeata ja tylsää, ja oivaltaa oman juttunsa, sen mistä haluaa kirjoittaa.

Miltä tuntuu lukea kriitikoidan arvosteluja omasta työnjäljestä?
Aluksi hermostutti. Vaivalla tehtyjä arvosteluja on ihana lukea, olipa sitten hyvä tai huono. Olen oppinut, että arvostelutkin voivat olla ristiriitaisia, eikä niillä ole niin väliä.

Mikä on omasta tuotannostasi lempiteoksesi?
Novellikokoelma, vaikka kaikki kirjat ovatkin kuin rakkaita lapsia.

Mikä on lempikirjallisuuttasi? Lempikirjasi tai -kirjailijasi?
Esimerkiksi Leena Krohn. Ei ole yhtä mieluista tyylilajia, en pidä kirjallisuuden jaottelusta.

Jos sinun pitäisi valita, juotko kirjoittaessasi teetä vai kahvia, kumman valitset?
Kahvia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita toki jotakin. Vastaamme ilolla!