etusivu toimitus yhteys

3. syyskuuta 2012

Lyseo tempaisi torilla

Tunnelmaa ja kävijämäärää rokotti epävakainen säätila, mutta kiinnostuneitakin löytyi


Lyseon lukion oppilaskunta järjesti yhteistyössä Plan-järjestön Oikeus oppia -kampanjan kanssa tapahtuman tavoitteenaan kehitysmäärärahojen koulutuksen osuuden nostaminen 10 prosenttiin nykyisestä kuudesta. Näitä varoja kehotetaan kohdentamaan erityisesti kehitysmaiden tyttöjen kouluttamiseen.

Torille vietiin 75 pulpettia Planin juhlavuoden kunniaksi muistuttamaan koulutuksen tärkeydestä.

Rehtori Petri Lehikoinen ja oppilaskunnan puheenjohtaja Outi Laakkonen pitivät torilavalla aloituspuheen. Lavan läheisyydessä torilla ja kävelykadulla kerättiin nimiä vetoomukseen, sekä parhaita opettajamuistoja paperille. Itsensä sai myös kuvauttaa pulpetin ääressä - se kun on monelle ex-opiskelijalle kovin nostalginen elämys.

Valmis vetoomus toimitetaan kehitysyhteistyöstä vastaavalle ministerille.

Köyhyyden kierrettä katkaisemaan

Planin mukaan edelleen yli 60 miljoonaa lasta jää kokonaan peruskoulutuksen ulkopuolelle ja lukutaidottomia aikuisia löytyy 800 miljoonaa, mistä molemmista suurin osa on naispuolisia. Monissa kehittyvissä maissa tytöillä on monia esteitä päästä kouluun, kuten varhaisavioliitot, väkivalta, köyhyys sekä poikien kouluttamista suosivat asenteet.

Tyttöjen kouluttaminen mm. lisäisi naisten työssäkäyntiä, vähentäisi lapsikuolleisuutta, suojaa HIV-tartunnoilta, vähentää syntyvyyttä ja erityisesti lisää naisten mahdollisuuksia osallistua kotitalouksien päätöksentekoon.

Persoonallista opetusta

Suomessa koulutusjärjestelmä on vaikuttanut suuresti tasa-arvon edistymiseen, mutta opettajat ovat käytännössä se tekijä, joka vaikuttaa siihen, millaista koulutus on.

Tapahtumassa saikin kertoa opettajamuistojaan kirjoittamalla niitä lapulle tai piirtämällä kuvan "kympin opettajasta", joka on kannustamisellaan tai vain olemuksellaan vaikuttanut oppilaan tulevaisuuteen.

Kerätessään nimiä vetoomukseen nämä lähes vapaaehtoiset lyseolaiset näyttivät kiinnostuneille myös lyseossa valmistettua Kympin ope -videota taulutietokoneilta.

Vaikka kuurotteleva sade karkoittikin suurimmat ihmismassat torilta, saatiin vetoomukseen reippaanlaisesti nimiä sekä muistoja jälkipolville ja ehkä vähän nykyisillekin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita toki jotakin. Vastaamme ilolla!