etusivu toimitus yhteys

16. huhtikuuta 2013

Espanjalaiset vieraat Lyseolla

Kuten osa tarkkasilmäisistä lukijoistamme saattoivat itse huomatakin, että Comenius-projektin Wine...Not? espanjalaiset vieraat vieralivat koulussamme maaliskuussa. 16 opiskelijaa ja kaksi opettajaa saapuivat 11.3 illan hämärissä junalla Joensuuhun, jota ennen he olivat vierailleet Helsingissä. Ensimmäisenä iltana aikaa oli vain tutustua isäntäperheeseen.

Tiistai aamuna projektiin osallistuneet IB-lyseolaiset esittelivät espanjalaisille opiskelijoille koulumme tiloja, tietenkin sujuvasti englanniksi vääntäen. Kierroksen jälkeen linja-automme jo odottikin koulun takana ja kuskin paikalla istui monellekin tuttu Jukka Hurskainen. Suuntasimme kohti Kolin maisemia ja ensin vuorossa oli huikea multimediaesitys Luontokeskus Ukossa, jonka jälkeen kipusimme Ukko-ja Akkakolille. Sää oli mitä kaunein ja espanjalaiset olivat aivan innoissaan valtavasta lumen määrästä ja kauniista maisemista.

Kansallismaisemaa

Suomalaiset ja espanjalaiset opiskelijat


Ulkoilmassa reippailun jälkeen oli vuorossa lounas, joka meille tarjottiin Luontokeskus Ukossa. Seisovassa pöydässä oli tarjolla monenlaisia suomalaisia herkkuja.

Palattuamme Joensuuhun espanjalaiset vieraat lähtivät tutustumaan Taitokortteliin ja Kauppaneuvoksen kahvilaan, jonka jälkeen esittelimme heille Joensuun huikeat shoppailu mahdollisuudet. Illan huipensi mättö ruokailu Raxissa, joka näytti olevan kaikille mieleinen tapahtuma pitkän päivän päätteeksi.

Keskiviikkona vieraat saivat tutustua normaaleille oppitunneille. Vaihtoehtoina olivat englannin tunti, science tunti tai ranskan opiskelijoilla oli mahdollista osallistua ranskan tunnille. Tunneilla oli normaalia rennompi tunnelma mutta vieraitamme hieman järkytti 75 minuuttia kestävä oppitunti. Tuntien jälkeen kokoonnuimme auditorioon tekemään hieman projektityötä, jonka jälkeen oli vuorossa rehtorin puheenvuoro. Petri kertoi koulustamme, sekä yleisesti suomalaisesta opetusjärjestelmästä, sujuvasti englanniksi tietenkin.Tämän jälkeen pääsivät vieraamme nauttimaan koulussa lounasta, mikä oli heille aivan uutta. Järkytykseksi sille päivälle sattui puuroa ruoaksi ja se sai aikaan suurta ihmetystä. Kukaan heistä, ei edes opettajat, olleet koskaan nähneet tai kuulleet puurosta, saatika maistelleet sitä. Monella puuro jäi lautaselle, mutta osa kävi jopa santsaamassa.

Myöhemmin päivällä oli vuorossa hiihtoretki Mehtimäen ympäristössä. Osa vieraistamme ei ollut koskaan hiihtänyt, kun taas toiset olivat yhtä hyviä kuin me natiivit, ehkäpä jopa parempia. Keli ei suosinut meitä, sillä koko retken ajan tuuli ja tuiskutti niin, että jotkut epävarmemmat hiihtäjät eivät meinanneet oikein pysyä tolpillaan. Perille lopulta kuitenkin selvittiin ja siitä suunnattiinkin sitten isäntäperheisiin illalliselle.Illalla oli vuorossa keilausta ja muuta pelailua Kuntokeitaalla. Iltaan mahtui naurua, huikeita seinäkiipeily suorituksia ja leikkimielistä kisailua Suomi vastaan Espanja pöytäkiekossa.
Torstaina vierailimme Valamossa. Ensin oli vuorossa opastettu kierros luostarialueella, jota seurasi Valamon aarteet- näyttely. Tämän jälkeen söimme lounasta ja jatkoimme kierrosta viinehtimöön ja tutustuimme viininvalmistusperinteisiin. Tarjolla oli myös maistiaisia Valamossa valmistetuista viineistä.Joensuuhun saavuttua, menimme suoraan Jääkarhujen majalle. Oli vuorossa koko viikon kauhulla odotettu saunominen ja avantouinti. Useat suomalaisetkaan eivät olleen koskaan uineet avannossa, saatika sitten espanjalaiset vieraamme. Alkujärkytyksen jälkeen monet uskaltautuivat avantoon uudestaankin. Saunassa oleminen tuotti tuskaa vierailemme, sillä suomalaiset tahtoivat koko ajan enemmän löylyä.Uinnin jälkeen paistoimme kodassa makkaraa ja maissia.
Perjantaina vieraamme pääsivät testaamaan taitojaan karjalanpiirakoitten ja pullan leipomisessa. Me pääsimme maistamaan vieraittemme leipomuksia ja kaikki maistui oikein hyvältä.


Herkkuhetken jälkeen menimme koululle syömään lounasta ja siitä jatkoimme jälleen Joensuun shoppailuparatiisiin. Illalla oli vuorossa jäähyväisjuhlat, jossa oli mahdollista saunoa, syödä itse valmistamiamme makkaraperunoita ja viettää unohtumaton ilta projektin aikana saamiemme ystävien kanssa.

Lauantai aamuna oli tippa linssissä yhdellä jos toisellakin, sillä tämä oli yhteisen projektimme päätös, eikä ole varmaa tapaammeko espanjalaisia ystäviämme enää. Monet toivottelivat meidät tervetulleiksi heidän luoksensa Pamplonaan, ja kuka ties, ehkä jonain päivänä jotkut meistä vielä eksyvätkin sinne päin maailmaa. En ole varmaan ainut joka voi sanoa saaneensa monia uusia ystäviä toiselta puolelta maailmaa tämän projektin ansiosta. Vaikka olikin tuskaa palata normaaliin päiväjärjestykseen upean viikon jälkeen, en silti vaihtaisi hetkeäkään ja toivon että tapaan vielä espanjalaisia ystäviäni tulevaisuudessa.

Joten ei siis hyvästi, vaan näkemiin; ¡Hasta luego amigos!

Kuvat on napattu espanjaisten Wine...Not?- projektisivustolta luvan kanssa. Tässä vielä linkki, josta löytyy lisää kuvia ja videoita viikosta.  http://eunateingelesmintegia.weebly.com/exchange-finland-joensuu.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita toki jotakin. Vastaamme ilolla!