etusivu toimitus yhteys

17. tammikuuta 2016

EYP Lahti 2016

Viikko sitten loppui vuoden 2016 Euroopan nuorten parlamentin kansallinen istunto. Jos kaikki eivät muista, syksyllä Wilmaan tuli viestiä yhteiskuntaopin opettajalta Hannele Ravilta hienosta mahdollisuudesta päästä koulun edustajaksi kansainväliseen istuntoon. Euroopan nuorten parlamentti on poliittisesti sitoutumaton järjestö, joka järjestää istuntoja alueellisella ja kansallisella tasolla useamman kerran vuodessa, kansainvälisellä tasolla kerran tai kaksi vuodessa.
          Euroopan nuorten parlamentin tapahtumien pääkielenä on englanti, mutta sitä ei oikeasti tarvitse pelätä. Suomalaisilla on huippuluokan kielitaito Euroopan tasolla. Sitä paitsi, kielitaito kehittyy mukana ja jos jokin menee ohi, niin kyllä joku varmasti suomentaa tarvittaessa. Ennen istuntoja jokainen delegaatti (lukioiden edustaja) valitsee sähköpostiin tulleista aiheista kolme paremmuusjärjestykseen ja jonkin ajan kuluttua hän saa selville, mikä hänen aiheensa tulevassa istunnossa on. Sitten delegaatti voi valmistautua istuntoon lukemalla hänelle lähetetyn lyhyen esittelyn ja etsiä muuta tietoa itse.
          Saapumispäivänä on teambuilding, jossa tehdään tutustumisleikkejä ja opitaan perinteisiä EYP leikkejä, jotka eivät ole tylsiä, sen voin luvata. Tembuildingin jälkeen aloitetaan työstää aihetta jota työstetään sama ilta ja seuraava päivä. Viimeisenä päivänä kaikki ryhmät menevät suureen saliin, jossa pidetään virallinen osuus. Jokainen ryhmä esittelee koosteensa, ongelmansa ja ratkaisunsa muille ja muut etsivät siitä ongelmia. Jokainen ryhmä puolustaa tuotostaan parhaansa mukaan ja lopuksi äänestetään meneekö se läpi (sillä ei kyllä ole käytännön merkitystä). Ryhmät siis etsivät ongelmia toisten tuotoksesta.
          Alueelliseen istuntoon Kuopioon lähti koulustamme neljä osallistujaa ensimmäiseltä ja toiselta luokka-asteelta. Heistä kaksi pääsi kansalliseen istuntoon Lahteen. Alueellinen istunto kesti kolme päivää, kansallinen neljä ja kansainväliset istunnot, jotka järjestetään kesällä, kestävät kymmenen päivää. Näissä istunnoissa tutustuu uusiin mahtaviin ystäviin, kulttuureihin ja oppii paljon hyödyllisiä taitoja muun muassa väittelyistä. Ei tarvitse pelätä, joka päivä pidetään ruoka- ja kahvitaukoja yllin kyllin, eikä siellä tarvitse nääntyä nälkään.
          Seuraavaksi hieman istunnon kuvaajien taidonnäytteitä, joista välittyy paljon tunnelmaa Lahdesta.
Lyseon lukion edustaja Katariina Kokkonen, 2e.

Lyseon lukion toinen edustaja Mirka Nieminen, 1c.

Onnistuneen puheen jälkeen.

Ei se nyt niin virallista loppujen lopuksi ole.

Ylpeä ohjaaja.

Edustajia Suomesta ja maailmalta.

Väliohjelmilla piristettiin väsyneitä edustajia.

          Suosittelen tarttumaan ensi syksynä tilaisuuteen. Sinulla ei tarvitse olla täydellinen englannin kielen taito, eikä sinun tarvitse olla politiikan ja Euroopan Unionin kävelevä tietopankki. Tarvitset ainoastaan motivaatiota, tiedonhalua ja positiivisuutta. Minun on kyllä annettava yksi varoituksen sana. Uusien ystävien takia yöllä on paljon parempaa tekemistä kuin nukkuminen, mutta emmeköhän me lukiolaiset ole tottuneet vähiin yöuniin jo valmiiksi.

Kuvat: Kaja Silva Aulik (videoita ja lisää kuvia voit käydä katsomassa Lahti 2016 - the National Session of EYP Finland, Facebook sivulta).
Teksti: Mirka Nieminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita toki jotakin. Vastaamme ilolla!