etusivu toimitus yhteys

12. tammikuuta 2016

Terveiset Kiinasta

Joensuun lyseon lukion matka Kiinaan syksyllä 2015.

Tekstit ovat kirjoittaneet Kiinassa matkalla olleet.

Sunnuntai

Joensuun lentokentällä on luminen aamu. Jostain lumen ja tuiskun keskeltä alkaa kuitenkin ilmestyä iloisia lyseolaisia. Kylmä sää muuttuu pian lämpimäksi tunnelmaksi ja innostukseksi. Me todella mennään toiselle puolen maapalloa! Niinan ilon ja jännityksen sekaiset hihitykset sekä ihmisten puheen sorina kiihtyy.

Helsingin lentokentällä nälkäinen matkaseureemme suuntaa kohti O'Lays ravintolaa. Pääsemme omaan kabinettiin, jonka seiniä koristavat kuvat jääkiekkoilijoista. Pian nenämme edessä on muhkeita hampurilaisia ja salaattia.

Viiden tunnin odotus lentokentällä sujuu nopeasti kauppoja ihaillessa ja kahviloissa istuessa, unohtamatta Starbucksia. Mukaan lähti myös matkalukemista lentokentän kirjanvaihtopisteestä, joka on muuten vilkaisemisen arvoinen!

Kello kuudelta lento Pekingiin nousee ilmaan. Kahdeksan tuntia vierähtää melko nopeasti. Osa nukkuu muutaman tunnin ja osa ei kykene saamaan yhtään unta.


Maanantai

Saavumme Pekingiin paikallista aikaa kello kahdeksalta. Omat kellomme ovat siirtyneet kuusi tuntia eteenpäin. Otamme lentokenttäjunan hakeaksemme matkalaukkumme, jossa juttelemme samaan junaan sattuneelle lentokoneen kapteenille.

Lentokentällä kiinalaiset ystävämme Wo Xiaotong ja Shi Ningxu ovat ottamassa meiyä vastaan. Myös heidän opettajansa on mukana. Likaiseksi kuvailtu Pekingin ilma vaikuttaa ensinäkemältä oikein hyvältä, mutta on kuulema puhdistunut edellisen päivän sateiden ansiosta.

Menemme pieneen bussiin, johon kaikki matkatavatamme hädintuskin mahtuvat. Pekingin ruuhkaisilla teillä matka kestää pitkään ja moni ehtii nukahtaa hetkeksi väsymyksen takia, kunnes saavumme koululle. Koulun pihalla on hieno screen, jolla meidät toivotetaan tervetulleiksi. Meidät saatetaan "päämajaamme", luokkaan, joka on koristeltu Suomesta otetuilla kuvilla. Pöydillä on koulun postimerkkejä, pinssit, sekä Fazerin sinistä.

Loppupäivän vietämme koululla kiinalaista ruokaa syöden, kiertäen koulua ja viettämällä aikaa päämajassamme. Koulun hienot kattokoristeet, suuri kirjasto ja uusin teknologia hämmästyttävät meitä. Koulun vessat saavat kuitenkin aikaan kulttuurishokin. Hieno koulu, mutta ei ainuttakaan pönttöä. Tarpeet täytyi tehdä pelkkään lattiassa olevaan reikään.

Illalla pääsemme kukin omalla tavallamme kiinalaisiin koteihin. Mikä mahdollisuus päästä kokemaan oikeaa kiinalaista elämää! Meidät toivotetaan tervetulleiksi lahjoin ja me annamme myös tuliaisia. Sitten onkin vihdoin aika alkaa nukua, eihän sitä olekkaan tullut valvottua kuin vaivainen hieman yli vuorokausi.


Tiistai

Tiistai, käsitöiden täyteinen päivä! Kiinalaiset aamiaiset syötyämme saavumme koululle aikaisin, sillä oppitunnit alkavat jo 7.30.. Aamupäivä sujuu pitkälti maalaten. Koulun kuvaamataiteen opettaja kertoo meille mitä eri värit Pekingin oopperamaskeissa merkitsevät. Puinainen on hyvä ja valkoinen viisas, mutta paha. Saamme koulun teepaidat, joihin maalaamme maskit mallista. Maalaamisen jälkeen siirrymme luokkaan, jossa saamme muovailla PlayDoh:sta erilaisia olioita. Ne kovetetaan uunissa ja osasta tehdään jopa avaimenperiä.

Ruokailun jälkeen pääsemme kuuntelemaan oppilaiden ja opettajien valmistelemaa kohtausta Pekingin oopperan kuuluisasta näytelmästä. Esitys saa karvat pystyyn ja hymyn huulille.

Viimeisenä aktiviteettina pääsemme tutustumaan koulun toimintaan. Näemme, kuinka oppilaat rummuttavat erikokoisia ja -muotoisia rumpuja.

Loppupäivä sujuu hostiemme seurassa, shoppaillen, syöden ja kaupunkiin tutustuessa. Kyllä sen viimeistään ruokakaupassa huomaa, että täällä taitaa todellakin olla aika paljon ihmisiä.


Keskiviikko

Keskiviikkomme alkaa siitä, kun saavumme jokainen koululle ja kiinalaiset opettajat laittavat meidät bussiin. Lähdemme hakemaan Niinan, Nikon ja Peten hotellilta. Sitten huristelemme Pekingin eläintarhaan, jossa näemme esimerkiksi pandoja, norsuja, kirahvin, virtahepoja ja piikkisikoja. Eläintarhassa ollessamme Niina muuttuu itsekin pandaksi ja saamme siitä makeat naurut. Sen jälkeen menemme syömään herkkuruokia ravintolaan, jossa kestää kauan herkkunälkämme takia. Iloksemme ravintolasta löytyy posliinipönttö, josta kaikki ovat hyvin iloisia.

Sitten hyppäämme takaisin bussiin ja Niina käskee kaikkien ottaa päiväunet matkalla Kiellettyyn kaupunkiin ja Melissa tekee työtä käskettyä! Kun saavumme Kiellettyyn kaupunkiin, meidän pitää kulkea turvatarkastuksen läpi. Sen jälkeen kävelemme pitkin kaupunkia ja näemme paljon historiallisia kiinalaisia rakennuksia. Niko löytää itselleen myös hienon hatun, jonka kanssa pitää tietenkin ottaa turistikuvia. Päivämme päättyy bussimatkaan koululle, kun taas opettajat menevät syömään ravintolaan.


Torstaitai

Meidän päivämme starttaa hieman sateisena ja viileänä, mutta se ei meitä pysäytä! Oppilailla koulu alkaa normaaliin aikaan klo 07.25, joten kaikki saapuvat niihin aikoihin koululle. Ensimmäisen tunnin aikana saamme levähtää omassa "restroomissa", mutta toisella tunnilla pääsemme seuraamaan oppilaiden tunteja. Olemme muun muassa englannin ja kiinan kielen tunneilla!

Lähdemme opettajien johdolla neljänteen kerrokseen laulamaan perinteistä kappaletta kaanonissa. Laulu kertoo jasmiininkukasta ja sen ainutlaatuisesta kauneudesta. Syömme koulun ruokalassa ja tarjolla on oikein hyvää ankkaa, riisiä kananmunalla, eräänlaista keittoa sekä ranskalaisia perunoita.

Harjoittelemme esitelmäämme Joensuun Lyseon lukiosta ja Suomesta. Saamme oppitunnin Kiinasta ja jo kolmatta kertaa saman päivän aikana laulamme suurella joukolla; tällä kertaa synttärilaulua kiinaksi.

Koulupäivä päättyy kyseiseen oppituntiin ja loppuilta vietetään perheen, ystävien ja hauskanpidon parissa.


Perjantai

Viimeinen varsinainen koulupäivämme alkaa parin tunnin bussimatkalla Kiinan muurille. Matkan aikana yllätymme siitä, että maa muuttui lumen peittämäksi. Saavuttuamme turistikeskukseen otamme toisen bussin, jolla matkustamme ylemmäs vuorelle. Sieltä alkaakin muutaman sadan jyrkän portaan kiipeäminen itse muurille.

Raskas nousu palkitaan upealla tavalla, kun nousimme muurin päälle. Näemme aivan uskomattomat näköalat vuoren rinnettä alas! Muurilla kuljemme lukuisten vartiotornien läpi kotoisassa lumisateessa.

Laskeudumme sieltä tasanteelle, jossa otamme perinteiset yhteiskuvat ja toivotamme Soinnulle hyvää syntymäpäivää kolmella eri kielellä (suomeksi, englanniksi ja kiinaksi). Tämän jälkeen matkustamme gondolihissillä takaisin bussillemme. Toki ehdimme matkalla ostaa Petrillekin hauskan hatun.

Bussimatkalla syömään bongaamme muun muassa Linnunpesä-stadionin. Syömme paikallisessa Raxissa paljon erilaisia maittavia kiinalaisia ruokia. Koululla meitä odottaa hienot lahjat lahjapusseissa. Ne ovat kiinalainen taulu ja koulun edessä otettu yhteiskuva kiinalaisten ystäviemme kanssa.


Lauantai

Lauantaina menemme "long interestin place" hostiemme kanssa. Osa tulee paikalle subwayllä ja osa bussilla, tai jopa molemmilla! Luulimme suomalaisten kanssa menevämme vaateliikkeisiin ja kauppakeskuksiin, mutta long interesting place olikin katu, joka oli täynnä pieniä kojuja. Näistä pystyi ostamaan tuliaisia ja katuruokaa. Jotkut matkalaisistamme ovat hieman kipeitä, mutta lääkettä nassuun ja kaikki on taas hyvin. Voimme aloittaa shoppailun ja jotkut maistelevat sokerilla kuorrutettuja miniomenoita, taskurapuja ja mausteisia lihatikkuja. Sen jälkeen kiertelemme ostamassa jokaiselle mieluista tuliaista ja matkamuistoa itselleen.

Sitten on Starbucksin vuoro ja saimme himoitsemaamme kahvia! Kiinassa sitä on saatavilla vain hyvin harvoissa paikoissa. Tämän jälkeen muiden mennessä kissaravintolaan Tiina ja Melissa menevät kaunistautumaan kauneussalonkiin ja ottavat kauniit akryylikynnet. Tapaamme myös vanhoja kiinalaisia ystäviämme, jotka olivat Suomessa mutta nyt opiskelevat eri koulussa kuin hostimme. Kuulumisia ja lahjoja vaihdetaan, kunnes on jo aika mennä. Päivä kului kierrellessä long interesting placessa ja saimme olla yhdessä.

Matkalla suomalaisten ja kiinalaisten oppilaiden välille on tullut  hyvin vahva side ja toivottavasti se side kestää vielä kauan matkan jälkeenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita toki jotakin. Vastaamme ilolla!