etusivu toimitus yhteys

6. joulukuuta 2015

Lyytin joulukalenteri 2015: Luukku 6

Linnanjuhlat kiinnostavat aivan varmasti suurinta osaa suomalaisväestöstä aina itsenäisyyspäivänä. Kaikki ovat myös varmaan edes kerran elämässään toivoneet pääsevänsä itse paikanpäälle näkemään sitä pukuloistoa ja maistamaan kaikkia niitä herkkuja, joita ei ikinä television katsojille näytetä. Kenellekään ei varmaan ole kuitenkaan tullut mieleen, kuinka vaikeaa linnaan on sitten oikeasti pukeutua. Meidän lukiolaisten asukriisit tavallisena kouluaamuna häviävät nimittäin mennen tullen sille, minkä linnajuhliin saapuva lähes välttämättä joutuu kohtaamaan.

Ihmetystä varmaan herättää aivan ensin se, että miehen on tässä tilanteessa oikeastaan vielä vaikeampi pukeutua kuin naisen. Tämä varmaan naurattaa monia naisia, mutta totta se on. Miehet joutuvat pohtimaan vaatekaappinsa ääressä varmasti monin verroin kauemmin, laittaako nyt frakin, tumman puvun vai kenties saketin (vai olikohan se sittenkin soketti). Tällaisia tilanteita ei luultavasti naisille kovin usein tule, joten kehottaisin, jos nyt vaikka linnanjuhliin sattuisit pääsemään, nauttimaan siitä näystä, kun kavaljeerisi miettii tuskissaan, mitä kummaa sitä päällensä pistäisi.

Tähän alle olen lainannut mtv:n sivuilta pukukoodit naisille ja miehille, ja voitte hämmästyksenne huomata, että miesten luettelo on lähes kaksi kertaa yhtä pitkä kuin naisilla.
"Nainen pukeutuu täyspitkään juhlavasta materiaalista valmistettuun avonaiseen tai olkaimettomaan pukuun.
Naisten juhlakengät ovat sirot, avonaiset ja mielellään juhlapuvun väriin soinnutettua materiaalia. Koruiksi valitaan arvokoruja, strassi- tai lasikoruja. Myös tiaraa tai diadeemia voi käyttää.
Asuun sopiva laukku on siro, pienikokoinen ja hihnaton. Laukku on mieluusti kenkien kanssa samansävyinen tai samaa materiaalia. Jos käsineitä käytetään, ne ovat pitkät, yli kyynärpään ulottuvat.
Jos puku on pitkähihainen, käsineet ovat ranteen peittävät. Rannekelloa ei käytetä, ellei se ole korukello. Kunniamerkkejä voidaan käyttää alkuperäisessä koossa.
Päällysvaatteeksi sopii turkki, juhlava takki, stoola tai juhlaviitta. Linnaan voi pukeutua myös kansallispukuun."
Kuvat: Iltasanomat? (lähdetietoja ei löytynyt)
"Frakin tunnistaa silkkisistä kauluskäänteistä ja housujen silkkisivunauhoista. Liivi näkyy sentin parin leveydeltä takin alta ja frakin pitää olla musta. Takki on aina yksirivinen eikä sitä voi napittaa. Nousevat käänteet ovat silkkipintaiset samoin kuin smokissa.
Mustissa frakin housuissa on sivusaumojen kohdalla kaksi rinnakkaista silkkinauhaa toisin kuin smokin housuissa, joissa nauhoja on vain yksi. Koska frakin liivien alla ei voi käyttää vyötä, housut pysyvät ylhäällä housunkannattimilla.
Frakin kanssa käytetään valkoista frakkipaitaa, jossa on edessä helmiäisnapit. Kalvosinnapit ovat kultaa. Liivinä on yleensä valkoinen frakkiliivi. Frakin kanssa pidetään valkoista itse sidottavaa solmuketta ja valkoista, silkkistä taskuliinaa, joka taitellaan kapeaksi.
Kunniamerkkien kanssa taskuliinaa ei käytetä. Frakkisukat ovat mustat ja pitkävartiset ja kengät kiiltonahkaiset mustat.
Frakkiin sopiva päällystakki on musta, tummansininen tai tummanharmaa. Vaihtoehtoisesti voi käyttää mustaa viittaa, jossa on valkoinen vuori. Asuun kuuluu silinterihattu, valkoiset käsineet ja valkoinen silkkihuivi.
Kaulahuivia käytetään vain päällystakin alla. Kannattaa myös huomata että frakin kanssa ei käytetä rannekelloa.
Linnan juhlissa frakki voidaan korvata tummalla puvulla. Käsitteenä tumma puku tarkoittaa tummanharmaata, tummansinistä tai mustaa pukua. Ruskea puku ei täytä perinteisen tumman puvun virkaa, mutta puvun kangas voi olla hillitysti raidallinen, kunhan se ei ole liituraitaa.
Tumman puvun kanssa käytetään valkoista juhlapaitaa, jossa voi olla kaksinkertaiset kalvosimet. Asuun sopiva liivi on joko samaa kangasta kuin takki tai muuten puvun väriin sopiva ja hillitty. Tumman puvun kanssa käytetään hillittyä, juhlavaa solmiota tai solmuketta. Taskuliina on valkoinen ja sukat joko mustat tai puvun väriin sovitetut. Tumman puvun kanssa käytetään mustia kenkiä.
Tumman puvun kanssa käytettävä päällystakki on mieluiten musta, tummansininen tai harmaa ulsteri tai trenchcoat. Kaulahuivi on yksivärinen tai hillitysti kuvioitu ja hattu musta, tummansininen tai tummanharmaa. Käsineet ovat mustat tai harmaat."
 Kuvat: Iltasanomat

Tekstit otettu mtv:n sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita toki jotakin. Vastaamme ilolla!